2014 Havtorn och Sjögrens syndrom

Kristina Hägg fick diagnosen Sjögrens syndrom 2009:

– Ett kosttillskott innehållande havtornsolja är det bästa som hänt mig. Tack vare det fungerar min kropp så mycket bättre, inte minst mina ögon som   var riktigt illa däran. Jag är så tacksam mot läkaren som rekommenderade det…

”Ögonen kändes som vore de fulla av sand, munnen var ohjälpligt torr liksom slemhinnornai näsa och underliv.”

När Kristina Hägg, 57, för några år sedan kom till sin husläkare misstänkte denne att hon led av Sjögrens syndrom men för att säkert kunna avgöra detta skickades hon till Spenshult sjukhus för utredning.

– Jag gick igenom en massa tester men när vi gjorde en ögontest reagerade mina ögon så underligt. Reaktionen stämde inte alls med kriterierna för Sjögrens så de skickade hem mig igen utan diagnos, berättar hon.

Ett möte som förändrade livet Men Kristina var ändå säker på att hon led av Sjögrens syndrom. Och hon kände att hennes ögon var extremt torra trots att testerna visat det motsatta. Ett par år senare såg hon en skylt hos en optiker som sa att man kunde boka tid hos en ögonläkare som skulle komma på besök. Kristina bokade och det besöket förändrade hennes liv totalt. För den läkaren, Kim Lieberkind, såg helt klart och tydligt vid sina test att hon leda av Sjögrens syndrom och att hennes ögon faktiskt var riktigt illa däran. Han skrev ett intyg och skickade tillbaka henne till Spenshult. Dessutom rekommenderade han henne att testa kosttillskottet Membrasin. Han hade erfarenhet av att det fungerade så bra på torra slemhinnor, även vid tillstånd som Sjögrens syndrom.

Omega-7 – en fettsyra för slemhinnorna

Membrasin innehåller ett patenterat extrakt (SBA 24) av havtornsolja. Den är mycket rik på fettsyran omega-7 som påverkar kroppens slemhinnor positivt. Kliniska studier bl a vid Åbo universitetssjukhus har visat att Membrasin bidrar till att öka fuktigheten i kroppens slemhinnor, bland annat i mun, luftvägar, underliv, urinvägar och ögon. Det tog ett par år innan Kristina tog sig för att prova kosttillskottet men det tog bara ett par månader sedan hon börjat innan hon märkte en effekt.

– Jag började med den dos som finns rekommenderad på förpackningen men jag upptäckte efter hand att jag behöver ta mer. Jag tar numera fem kapslar varje dag. Visst blir det kostsamt och jag önskar verkligen att Membrasin kunde ingå i högkostnadsskyddet men jag varken vill eller vågar vara utan det. SJÖGRENS JOURNAL 1.2014 17

Läs mer på www.piggaogon.se

Helt utan konserveringsmedel!

HYLO®-GEL Ögondroppar om dagen

VitA-POS®

Vitaminsalva på natten

PIGGA ÖGON

Du hittar dem hos välsorterade optiker!

Kontakta oss för information om närmaste återförsäljare. Telefon: 042-14 12 25 • E-post: info@medilens.se

Önskar att fler visste hur bra det är. Det är inte bara slemhinnorna som påverkats positivt utan även Kristinas hud är bättre. Hon har också kunnat sluta med hormoner för slemhinnorna i underlivet men helt utan ögondroppar klarar hon sig inte. Att göra uppehåll med Membrasin vill hon inte höra talas om.

– Jag provade att göra uppehåll en sommar men det tog inte lång tid innan jag fick tillbaka alla symtom igen. Jag höll på att bli tokig. Så det gör jag inte om. Jag är noga med att alltid se till att jag har Membrasin hemma, jag vill inte vara utan.

Fakta: Membrasin är ett kosttillskott som innehåller ett patenterat extrakt (SBA 24) av havtornsolja. Havtornsoljan är rik på olika fettsyror bl a Omega-7 som spelar en viktig roll för att bibehålla en smörjande funktion i kroppens slemhinnor. Havtornsextraktet SBA24/ Membrasin lanserades på den finska marknaden 1997 och säljs numera under olika namn i ett 20-tal länder i Europa. Membrasin finns att köpa i hälsofackhandeln och på apotek.

Kristina Hägg

2014 Sjögrens Journal: Kan Paleolitisk kost och naturliga kosttillskott vara den bästa medicinen för många sjuka?

Efter vårt förra nummer av Sjögrens Journal har många hört av sig huruvida föda och dryck kan påverka sjukdomen Sjögrens syndrom. Att intresset skulle vara så stort var faktiskt en överraskning.

Vi börjar med att publicera ett av breven som vi fick i vår papperstidning Sjögrens Journal av en läsare efter att ha läst vår artikel om kostens eventuella inverkning på vår hälsa.

Hej!

Jag vill tacka för en bra artikel i förra numret av Sjögrens journal.

Det var framför allt artikeln: ”Att leva med Sjögrens syndrom är inte lätt” som intresserade. Jag har själv inte fått mycket hjälp från läkarhåll och har därför varit hänvisad till att undersöka botemedel på egen hand. Som att utesluta vissa livsmedel, lägga till kosttillskott osv. Jag har en stark tro på, att kosten är oerhört viktig för hur vi mår! Jag har själv uteslutit mjölk och gluten och baljväxter och tycker att jag mår bättre efter det!

Därför har jag efterlyst en artikel i tidningen om just detta. Här kom den nu! Tack!

Det jag skulle vilja veta är, om det bedrivs någon forskning, om eventuella samband mellan kosten och autoimmuna sjukdomar? Kosttillskott? Träning? Att vi alla mår bra av att undvika socker tror jag många är medvetna om vid det här laget, men i artikeln står t.ex. att kött kan ge inflammationer i kroppen. Då undrar i alla fall jag: Gäller det allt kött? Även fisk? Eftersom ägg också finns med på listan över livsmedel att undvika, så återstår kanske att bli vegetarian 🙂

Jag efterlyser fler detaljer, om det här med vad man bör lägga till och undvika i sin kost som sjögrenare! Om nu kunskapen finns?!

Tack för en bra tidning!

Diskussionen om alternativ mat, kosttillskott och naturmediciner har i och för sig alltid funnits, men det ökade intresset kan kanske förklaras av att många tycker att forskningen inte gått framåt i den takt som man kan förvänta sig. Nu är det ju så att forskarna gör vad de kan, men visst, det kanske finns ett svar till lindring i den mat man faktiskt äter. Det är inte bara maten vi äter som intresserar utan även tillsatser i form av olika näringstillskott. Vi har ju som bekant nyligen haft en artikel om havtorn som rönte stort intresse. Vad är då effekten av att äta ursprunglig föda, s.k. paleolitisk kost? Studier pekar bland annat på att man minskar riskerna för hjärtkärlsjukdomar. Många menar att övergången från naturliga proteiner från kött, fisk och grönt etc. till de proteiner vi får från mejeri- och spannmålsprodukter kan förklara uppkomsten av en rad sjukdomar.

Tyvärr så rör kanske inte den moderna forskningen, inom skolmedicinen, så mycket vid att många sjukdomar kan ha en naturlig koppling till vad vi äter eller dricker. Istället ägnar man sig åt hur man medicinskt kan lindra och förhoppningsvis bota sjukdomar genom kemiska mediciner eller på ett sätt som egentligen inte är naturligt för oss. Man ställer sig då frågan: Hur skall man då leva och vad skall man då äta för kost och varför? Människans historia är, i förhållande till jordens, otroligt kort. Vi tillhör som bekant människosläktet Homosapiens. Våra kroppar är konstruerade på samma sätt som när vi ”uppstod” för c:a 40.000 år sedan. Ordet Homosapiens betyder egentligen ”vis eller förnuftig människa”, men frågan är hur förnuftiga vi egentligen är. Vad som skiljer oss från djuren är kanske främst ett självmedvetande, språk och en förmåga till abstrakt tänkande. Det finns fler skillnader, men det lämnar vi därhän. Hur har vi då utvecklats under de korta 40.000 åren? Ja, ovan nämndes att bilologiskt har det i princip inte hänt någonting.

Skillnaden mellan oss nutidsmänniskor och de människor som levde för 40.000 år sedan står främst att finna i den kulturella utvecklingen. Detta innebär bland annat att vi egentligen biologiskt är ”programmerade” att leva på ett annat sätt och i annan miljö än vad vi gör i dag. Våra gener och därmed kroppar är konstruerade för ett jägar- och samlarliv. Den största delen av vår tid gick ursprungligen åt till att dagligen skaffa föda.

Fritid var ett begrepp som inte fanns. Vår föda bestod till största delen av kött från det vilt vi lyckades fånga, såsom fågel, fisk och skaldjur. Vegetarisk föda åts i mån av tillgång och säsongsvis. Förmodligen åt vi också ätliga rötter, frukt, nötter och andra frön, när vi fann detta. Sammanfattningsvis kan de säga att vår kost omfattade mycket lite kolhydrater och den huvudsakliga energikällan var fett och proteiner. Sådant som vi äter och dricker idag, typ de flesta mejeriprodukter eller mjöl, majsolja, socker, bearbetade livsmedel, mononatriumglutamat (E 621), spagetti, bröd, kaffe och alkohol m.m. fanns inte och är därmed inte mat som vi är programmerade för. Tillika är vi skapade för ett liv i rörelse och inte stillasittande.

Venus Williams

Vår medvetenhet vad gäller motion och föda har på senare år alltmer uppmärksammats. För några nummer sedan presenterade vi nyheten att den förra tennisettan Venus Williams funderade på att lämna tenniscirkusen på grund av att hon drabbats av sjukdomen Sjögrens syndrom.

Vem är då Venus Williams? Venus Ebony Starr Williams är född 17 Juni 1980 och är en amerikansk professionell tennisspelare och har bland annat under många år ansetts som nummer ett inom damtennisen. Hon blev för övrigt den första amerikanska färgade kvinna att uppnå detta.

Hon kände på sig, under en längre tid, att något inte stod rätt till med hennes hälsa. Hon kände av för Sjögrens syndrom typiska symptom som trötthet, torra ögon, torr mun och handledssmärtor.

När hon så fick diagnosen Sjögrens syndrom, vägrade hon att acceptera sin situation och letade efter alternativa behandlingsmetoder.

Inspirerad av hur ursprungsmänniskan levde, beslutade hon sig för att utesluta och inte främst belasta kroppen med kolhydrater, moderna tillsatsmedel som finns i mat, samt socker och sockerprodukter.Hon började med en diet som populärt kallas för ”Raw food” (råkost). Venus Williams accepterade således inte sin situation utan sökte och letade efter alternativ behandling av sjukdomen som hon enligt sig själv fann i den mat hon åt.

Venus Williams visar idag inga symptom och är till allas häpnad tillbaka i tenniscirkusen. Hon är fortfarande, trots sin höga ålder inom idrotten, en av världens absolut bästa tennisspelare och hon säger att ”den medicin jag äter har aldrig smakat så bra.”

Raw food (Råkost)

Raw food är en kosthållning som innebär att äta rå, obehandlad och naturligtvis, ekologisk mat, med syftet att uppnå en god hälsa och må bättre. Råkost innehåller ofta mycket vegetabilisk mat såsom färska frukter, bär, grönsaker, rotfrukter, örter, bladgrönsaker, torkade frukter, nötter, frön, säd och alger. I stort sett kan man säga att maten omfattar eller påminner om den mat som våra tidiga Homosapiens åt. Dock förekommer även vissa mejeriprodukter som man kanske bör undvika. Vidare så undviker man att upphetta mat, men görs detta så skall det vara till maximalt 42–47 grader. Vissa råkostdieter tillåter enbart konsumtion av allt som är rått och obehandlat, och rekommenderar således råa ägg, rå fisk, typ sushi, rått kött (typ carpaccio och rå oxfärs), samt att alla vegetabilier äts utan tillagning, dvs. rått. Det finns även andra råkostdieter som enbart inriktar sig på vegetabilier.

Det amerikanska uttrycket raw food får en osökt att tänka på det svenska begreppet ”levande föda” som myntades på 1970-talet. Upphovskvinnan till detta var den litauenfödda Ann Wigmore, bosatt i USA. Hon propagerade för en diet som etablerades i Sverige på 1970-talet, ”levande föda. Hon skrev många böcker i ämnet och togs faktiskt inte riktigt på allvar av samhället och den moderna forskningen på den tiden. Hon medverkade bl.a. i ett TV-program, i vilket hon hävdade att många hade blivit botade genom att äta den kost som hon rekommenderade.

Bland annat medverkade några cancerpatienter i TV-programmet vilka bevisligen blev av med sin cancer när de behandlades i enlighet med ”levande föda metoden”. Ännu märkligare var att några av dem som blivit botade återfick sin cancer när de började äta ”vanlig mat” såsom hamburgare och andra moderna påfund. De läkare i USA som intervjuades i TV-programmet bekräftade att så var fallet och kunde inte ge någon förklaring, men man visade inget större intresse av att djupare forska i orsakerna. Förutom att skriva ett flertal böcker så drev Ann Wigmore ett institut för levande föda i Boston; Hippocrates Health Institute. Det som förenar raw food med levande föda är kanske att båda metoderna förordar att råvaror inte får upphettas för mycket. I detta fall gäller 47 grader för levande föda. En skillnad är att levande föda metoden ofta förespråkar att råvaror blötlägges och fermenteras innan de skall ätas emedan rawfood starkt förespråkar att all mat skall ätas otillagad eller rå.

Kunde då inte människan redan tidigt tillaga mat med hjälp av värme från elden? Jo, enligt de flesta forskare anses det klarlagt att vi för runt 40.000 år sedan gjorde upp eld för matlagning. Det kanske inte hände så ofta, men människan lärde sig att grilla, röka, torka, eller koka kött i aska. Detta kanske inte i första hand gjordes för smakens skull, utan förmodligen för att maten skulle hålla sig längre.

Det närmaste man kan komma om man vill studera hur vi levde för 40.000 år sedan borde vara att studera bushfolket, populärt kallat för ”Bushmen” i Afrika som bland annat finns i Kalahariöknen. I detta karga landskap verkar tiden ha stått stilla. Bushfolken lever i områden i södra Afrika. Trakter som för oss anses otillgängliga. Byar är inte statiska utan dynamiska i förhållande till hur ”säsongen” ser ut under året. Våren är den svåraste årstiden, med torka och då inriktar sig bushmännen på jakt och vet att djuren inte är långt från de få vattenhål som finns. Kött är en viktig del av deras konsumtion. Kvinnorna samlar gräshoppor, skalbaggar, larver, malar, fjärilar och termiter. Insekterna ger c:a 10 procent av deras proteinbehov. Vidare samlar man frukt, bär, knölar, lök och annat växtmaterial för förbrukning. Strutsägg samlas för konsumtion och de tomma skalen används som vattenbehållare. Man räknar med att bushmännen konsumerar c:a 20–100 djurarter, beroende var man har sina jaktmarker. Det kan kanske vara intressant att veta att en jakt på ett större djur kan vara i flera dagar (annat en motionsrunda i en storstadspark) och de dödar sitt byte med pilar eller spjut och med hjälp av ett gift som heter diamphotoxin som utvinns av en skalbaggslarv av släktet Diamphidia.

Vad skall vi då äta?

Ja, inte termiter i alla fall, men det finns faktiskt mat och näringstillskott omkring oss som vi kan tillgodogöra oss. Dessutom har vi, i vårt moderna samhälle, i vilket kroppens biologiska utveckling inte hängt med, inte möjlighet att fullt ut leva ett liv till vilket vi är skapat. Vi kan ju inte jaga (motionera 10–12 timmar om dagen) som vi egentligen är konstruerade för.

Vi kan dock kanske försöka att anpassa oss så gott det går genom att försöka undvika föda som vi inte ”tål” och därmed försöka få ett hälsosammare liv och inte behöva äta så mycket mediciner, mediciner som i mångt och mycket bara lindrar och inte botar. Vi kommer i artikeln, vad gäller föda, att uppehålla oss vid s.k. stenåldersmat. Stenåldern i Sverige började 12 000 till 10 000 år före Kristus. Tiden kallas för Paleolitikum.

Paleolitisk kost, stenålderskost

Paleolitisk kost är en lågkolhydratkost som många forskare påstår att alla vi människor ursprungligen är programmerade att äta och att fungera optimalt på, sedan, i vart fall, 12.000 år tillbaka. Det är en kost som våra kroppar tycker om och som vårt metabola system mår bra av. Det är en kost som optimerar vår hormonutsöndring och gör att vi kan träna hårt och återhämta oss mer effektivt. En paleolitisk kost hjälper kroppen att hålla sig frisk och förbättrar sin förmåga att stoppa inflammationer och sjukdomar. Helt enkelt en optimal kost, som gjord för oss människor! Paleolitisk kost innebär att man tar bort alla spannmåls och mejeriprodukter samt raffinerat socker och salt från sina måltider. Kosten består istället av kött (gärna vilt), fisk, rotfrukter, grönsaker, nötter, bär och frukt.

Är kosten svår att tillaga?

Nej, det är ganska lätt, men tar kanske lite längre tid än halvfabrikat och annan nutidsenlig mat, men gott blir det!

Stek en köttskiva som den är och tillsätt inte salt. Laga gärna olika sorters kött, under en tidsperiod och smaka på dem som de är utan att tillsätta någonting. Prova Dig fram till vilken köttsort eller köttslag som passar Dig bäst och smaka av. I början kanske det inte smakar så mycket, men man vänjer sig av med olater som salt och socker och så smakar det plötsligt riktigt bra.

Det skall också framhållas att ju längre köttet tillagas, desto nyttigare blir det. En modern företeelse är t.ex. pulled pork. Det är ofta svinkött, gärna karré, som är kokt i gryta minst 6 timmar. Om den görs i lergryta så tar det c:a 12 timmar i en värme på 80 grader. Detta anses som mycket nyttigt. Den långa stektiden gör att ämnen som inte är bra för kroppen försvinner. Givetvis kan man tillaga vilt, lamm och annat på samma vis. Det behöver inte nödvändigtvis vara svinkött.

På stenåldern började man använda redskap, bl.a grytor. En så kallad lergryta som finns att köpa i affärerna är ett utmärkt redskap för att laga stenåldersmat. Lergrytan blötläggs i vatten (c:a 20 minuter) och så lägger man köttet i lergrytan och sätter in den i ugnen och följer recepten (finns ofta recept med när man köper grytan). Tillsätt aldrig fett!!!!

När köttet nästan är klart lägger man i rotfrukter, lök, lagerblad mm. men inget salt och så har man en mycket god och näringsrik måltid.

Man gör exakt på samma sätt om man vill laga kyckling eller fisk, men tänk på att aldrig använda salt eller mononatriumglutamat. Låt maten krydda sig själv, eller använd naturliga örtkryddor, det blir bäst.

Undvik att steka mat, men om man gör det så använd gärna en teflonpanna, för då används mycket mindre stekfett. Gör gärna mättande soppor med rotfrukter, då blir man inte hungrig så fort.

Raw food (dvs otillagat) som carpaccio eller oxfärs anses bra, tillsammans med grönsaker. Sushi, för den som tycker om det, är nyttigt. Bär, frukter och olika former av nötter (utan salt) är bra.

Försök att undvika att äta för mycket kolhydrater. Kolhydraterna bildar fett och därmed ohälsa. Ohälsosamma tillsatser finns det gott om i s.k. färdigmat eller i stekt mat som man använt alldeles för mycket fett i. Det är ganska lätt att sätta sig in i vilken mat som är nyttig, men det handlar ofta om eget intresse och bekvämlighet.

Slutligen finns det i dag även andra dieter som är populära såsom Atkinsmetoden som bygger en kolhydratfattig kost och 5:2 metoden som inriktar sig på kalorifattig kost. Dessa dieter har både rosats och kritiserats, men kan sammantaget ändå ge en vink om att människor i gemen mer och mer börjar intressera sig för matens påverkan på våra kroppar.

Näringstillskott, några exempel.

Bär och grönsaker är nyttiga, men vad innehåller de för ämnen?

Blåbär: Antioxidantrika, bra för lever och ögon och är stärkande för hormonkörtlar, samt bra för immunförsvaret. Vidare innehåller bären C-vitaminer, samt pektin som är bra för matsmältningen. Bären motarbetar det dåliga kolesterolet och håller blodsockret i balans.

Hallon: Hallon har fibrer som stabiliserar blodsockret till rätt nivå. Vidare innehåller hallon syra och anticyanider som skyddar cellmembranet från attacker av fria syreradikaler.

Svarta vinbär:Svarta vinbär är fulla av vitamin C, fiberrika, samt innehåller anticyanider och karotener som är mycket bra för ögon, hjärna och hjärtkärlsystem

 Persilja: Persilja är rikt på järn och kalcium. Vidare så innehåller persilja mycket A- och C-vitaminer, betakaroten och folat. Persilja stärker immunförsvaret, förbättrar förbränning av kolhydrater och är särskilt bra mot högt blodtryck.

Havtorn: Havtorn är rikt på de nyttiga fleromättade fetterna Omega 3 & Omega 6. Det är fetter som är nyttiga för kroppen. Omega 3-fetter har en kolesterolsänkande effekt. Omega 6 är ett fleromättat fett som kroppen är beroende av och en fettsyra som kroppen själv inte producerar. C-vitaminhalten i ett enda litet bär motsvarar faktiskt innehållet av c-vitamin i en hel apelsin.

Slutord

Tanken med artikeln är inte att påstå att hälsokost och specialdieter botar, men att framhålla att många sjukdomar som drabbar oss kanske beror på ett leverne som vi inte är programmerade för. Det är lätt i våra stresstider att av bekvämlighet välja mat som går fort att tillaga. Kanske är det värt att lägga lite tid på att ta reda på vilken mat som hälsomässigt gynnar oss bäst.

/Harry Paulnitz

2014 Hur jag vårdar mina tänder med diagnosen Sjögrens syndrom

Hur jag vårdar mina tänder med diagnosen Sjögrens syndrom

Av Vincent Henricsson, Odont. Dr. Övertandläkare, Specialisttandvården Käkkirurgi, Centrallasarettet i Växjö.

Muntorrhet, xerostomi är en subjektiv upplevelse av torra munslemhinnor. Sialopeni eller hyposalivation benämner en objektivt verifierad muntorrhet. Den upplevda muntorrheten är ett uttryck för förändringar i salivens kvalitét och smörjande förmåga snarare än kvalitét/mängd. Torrhet i munhålan uppstår ofta hos personer som drabbats av olika allmänsjukdomar som t ex Sjögrens syndrom och diabetes mellitus.Andra sjukdomar som associeras med störningar i salivsekretionen är reumatoid arthrit, nefrit (njurinflammation) och störd thyroideafunktion. Strålbehandling mot huvud/halsregion ger också ofta upphov till svår muntorrhet. Medicinering har också i ett stort antal undersökningar redovisats vara den vanligaste orsaken till muntorrhet. Salivens normala funktion är att renspola munnen samt att fukta födan så att den går lätt att svälja ner. Den har också funktion i att starta matsmältningen, fukta och skydda munslemhinnan, neutralisera syror så att tänderna inte får frätskador samt läka ut små frätskador i tänderna och utöva en antimikrobiell effekt på tänderna, slemhinnor och tandkött. Saliven är följaktligen nödvändig för att vi ska må bra, kunna, äta och tala obehindrat och att ha en god munhälsa. Saliven sköljer och skyddar genom sitt innehåll av olika ämnen som har förmåga att fästa till ytor i munhålan och på så sätt ge mekaniskt skydd för tänder och slemhinnor. Salivens glykoproteiner, mucinerna, utgör smörjmedlet i munhålan och består till 70 % av kolhydrater och till 30 % av proteiner. Mucinerna verkar smörjande genom att bilda ”pellikel” på slemhinnorna. Genom att binda vatten till sig, förhindras uttorkning av slemhinnorna. Under tuggning blandar sig mucinerna med födan och medverkar till att tuggan lättare glider ner. Vilosaliven är den saliv som normalt finns i munhålan och utgör ca 1 ml. Denna saliv utsöndras i viloläge d.v.s. när vi inte tuggar eller pratar. Ett flertal faktorer påverkar denna som dygnsrytm, årstider, kroppställning, individens hälsotillstånd, mediciner, psykisk påverkan i form av ångest och stress som hämmar salivflödet. Andra faktorer kan vara ökad ålder, som i sig ej orsakar nedsatt salivsekretion, men de små salivkörtlarna förlorar ca 50–70 % av sin kapacitet upp till 70 års ålder, vilket kan medföra en subjektiv känsla av muntorrhet. Kön, kroppsvikt, storlek på salivkörtlarna, hur ofta man tuggar och rökning är andra faktorer. Med stigande ålder har man också som regel ett ökat medicinintag vilket ger en adhesionseffekt till den sämre salivkörtelfunktionen då man blir äldre. Salivkörtlarna är synnerligen känsliga för förändringar i hälsotillståndet. En långvarig försämrad salivkörtelfunktion kan ge upphov till framför allt grava kariesskador, men också till skador på slemhinnorna. Personer med reumatoida sjukdomar drabbas inte sällan av inflammationer i salivkörtlarna. Vid Sjögrens syndrom, då såväl de stora pariga såväl som de små spottkörtlarna i de flesta fall är sjukligt förändrade, leder tillståndet ofta till en känsla av muntorrhet. Den nedsatta salivproduktionen medför att det blir svårt att rensa munhålan efter måltid. Trots en normal munhygien stiger antalet kariesangrepp på tänderna, samtidigt som det stundtals utvecklas en tandköttsinflammation. Det är inte sällan som diagnosen primärt eller sekundärt Sjögrens syndrom först misstänks av tandläkare p.g.a. muntorrhet och/eller dåliga tänder. Den Sjögrendrabbade patientens första upptäckt kan vara en kraftigt stigande tandvårdsräkning.

Symtom vid muntorrhet:

  • Svårighet att tala och svälja
  • Tungan klibbar
  • Svårt att tugga utan att dricka
  • Frekvent intag av vatten, speciellt nattetid
  • Främmande smaksensationer
  • Metallsmak
  • Dålig andedräkt
  • Bubblig, seg saliv
  • Ömmande, rodnade och blanka slemhinnor
  • Blank tunga som ofta har ”sprickor” eller fissurer
  • Munvinkelsår, spruckna läppar
  • Snabbt progredierande karies
  • Svårigheter att bära avtagbara proteser

SJÖGRENS JOURNAL 1.2014 11

Svampinfektioner

I munhålan förekommer svamp (i jästform) hos ca 50 % av den vuxna befolkningen. För att en infektion skall uppstå (svamp i hyfform) krävs predisponerande faktorer. Hos muntorra personer kan svampinfektion i munhålan förekomma, inte minst hos protesbärare. Slemhinnan är oftast kraftigt röd och ibland prickig. Det är inte heller alltid som protesbäraren har obehag. På tungan ses ofta tjocka vita beläggningar.

Karies

Karies är en lokal infektionssjukdom som är bakteriellt orsakad. Karies påverkas av faktorer som salivens mängd och sammansättning, kosten o.s.v.

Gingivit och parodontit

Gingivit är en lokal inflammationssjukdom som vanligtvis är bakteriellt orsakad. Hos vissa individer utvecklas en parodontit (tandlossning). Predisponerande faktorer är rökning, arv, ålder och otillräcklig munhygien. Ofta förekommer de båda sjukdomarna parallellt.

Parodontit

Parodontit är inflammation i tandens stödjevävnad som leder till förlust av vävnaden. Orsaken är bakteriellt och predisponerande faktorer är arv, ålder, rökning samt mängd och typ av bakterier.

Muntorrhetens problematik

I början av sjukdomsperioden är det inte helt ovanligt att personer med Sjögrens syndrom har ett ökat salivflöde, hypersalivation. Ett vanligt tecken på muntorrhet är behovet av att upprepade gånger under natten dricka vatten och alltid ha ett glas vatten stående vid sängen. Vid undersökningstillfället brukar patienten ofta be om ett glas vatten för att lättare kunna samtala. Ofta noterar man ett påtagligt harklingsbehov samt en skrovlighet i rösten. Personer med tandproteser klagar ibland över att protesen ej sitter fast, vilket medför en känsla av osäkerhet i den dagliga tillvaron. Vid torr mun har salivens omspolande och därmed renande effekt gått förlorad, vilket leder till att man får ökad plackansamlingpå tänderna och ett ökat behov av frekvent förebyggande tandvård, då nedbrytningen av tänderna sker mycket snabbt vid muntorrhet om tänderna ej rengöres tillräckligt. Tänderna blir ofta urkalkade och svårt förstörda vid gingivalkanten och benämns som cervikal tandkaries. Vid muntorrhet kan det föreligga brister i såväl salivens kvantitet som kvalitét. I båda fallen får det kliniska följdverkningar. Under normala förhållanden ligger saliven som en blank hinna över slemhinnan och man ser ofta en liten salivansamling i munbotten. Ett vanligt tecken på att saliven börjar bli defekt är att den blir småbubblig och efter hand lägger sig som vita strängar på munslemhinnan, speciellt i gommen och på tungan. Brister i salivproduktionen medför risk för infektion i slemhinnan. Den vanligaste infektionen utgöres av svampinfektion, candidos. Denna ger en svidande rodnad i munslemhinnan och inte sällan ses också sprickbildningar i munvinklarna. Tungans ovansida blir ofta förändrad av en långvarig muntorrhet och får ett rodnat och lobulerat utseende. Muntorrhet medför ofta en klart ökad risk för skador i den ofta sköra och tunna slemhinnan. Tryck från proteser kan ofta ge skavsår och kan vara svårt att läka, även efter det att protesen har justerats. Nedsatt salivproduktion leder också oftast till att proteser sitter sämre fast.

Behandling

Behandlingen måste oftast ske utifrån orsaken till muntorrheten. Kan torrheten undvikas genom annat val av läkemedel? Om tillståndet beror på sjukdom, läkemedel eller andra faktorer som inte går att behandla bör åtgärder inriktas på att förebygga komplikationer och lindra besvär. Kariesförebyggande åtgärder är viktiga redan i början av sjukdomsutvecklingen då det tar en viss tid för karies att utvecklas efter att muntorrheten uppstått. På längre sikt blir däremot kariesproblemet ofta stort och besvärande i form av ett omfattande och reparativt vårdbehov. Oftast blir kariesbehandlingen hos personer med Sjögrens syndrom livslång. Behandling går ut på att utarbeta ett individuellt anpassat profylaxprogram grundat på noggrann kariologisk utredning av angrepps och resistensfaktorer. De beslutade åtgärderna syftar till att motverka angreppsfaktorerna genom plackkontroll och kostförändringar och till att stärka motståndet mot angreppsfaktoren genom tillförsel av fluor och salivstimulerande åtgärder.

Plackkontroll

Beläggningstillväxten på tänderna är snabb och annorlunda vid muntorrhet. Muntorra patienter behöver därför få individuellt anpassade instruktioner om hur de ska rengöra sina tandytor. Förutom morgon och kväll bör dessa rekommenderas tandborste med mjuk tandborste och lågabrassiv tandkräm, innehållande fluor både före och efter måltid. Regelbundna besök hos tandhygienist är i dessa fall att rekommendera där man kan få hjälp med rengöringskontroll av svåråtkomliga tandytor samt pensling med fluorinnehållande lack. Denna lack kan genom att långsamt utsöndra fluor till tandytan motverka kariesangrepp.

Kostråd

Vätskerik och mild kost rekommenderas för vätskeintaget och för de känsliga slemhinnorna skull, liksom rikliga intag av vatten och annan sockerfri dryck. Måltiderna inkl. mellanmål, där socker bör undvikas, bör begränsas till 4–5 st/dygn. SJÖGRENS JOURNAL 1.2014 13

Egenvård, salivstimulering

Det kan vara lämpligt att pröva sig fram och testa olika preparat för den enskilde. Det är viktigt att man väljer preparat som är sockerfritt. Läkemedel: sugtablett Xerodent dosering 1 tablett vid behov, vanligen 6 ggr dagligen. Kan höjas till 12 tabletter/dag under en begränsad period. Kan förskrivas på recept inom läkemedelsförmånen mot muntorrhet av tandläkare. Fluorsugtablett, sugtabletten får långsamt smälta i munnen. Fluortuggummi, fluorinnehållet frisätts under de första 10 minuternas tuggning. Rekommenderad daglig dos fluor är 1,5 mg.

Icke läkemedel:

  • Stisal
  • Salivin
  • Proxident munspray/stimulerande
  • V6 tuggummi

Ytterligare ett antal lämpliga tabletter, tuggummi, sprayer för salivstimulering säljs på Apotek och varuhus. Egenvård för saliversättning, läkemedel, munhålelösning, saliversättning med Natriumfluorid APL munhålelösning 0,02%. Kräver recept och ingår i läkemedelsförmånen.

Icke läkemedel:

  • Proxident munspray/smörjande
  • Zendium saliva gel
  • Zendium saliva spray
  • Oral Balance gel (Exempelvis Biotène)
  • Salutem (Tandkräm för känsliga munslemhinnor)
  • Saliversättande gel (GUM)

Grundrekommendation:

Borsta tänderna med 2 cm tandkräm på tandborsten under 2 minuter, 2 ggr dagligen (morgon och kväll efter måltid). Använd Duraphat 5 mg/g tandkräm som har ett högt fluorinnehåll. Rengör från beläggningar mellan tänderna med tandtråd alt. mellanrumstandborste eller tandstickor 1 ggr/ dag, helst på kvällen efter tandborstning. Besök tandhygienist var 3:e månad och utnyttja då särskilt tandvårdsbidrag (STB) på 600 kr/halvår.

Nytt tandvårdsstöd

Nytt tandvårdsstöd infördes 1 januari 2013 för personer med vissa sjukdomar och funktionsnedsättningar. Stödet ska uppmuntra till förebyggande behandlingar och ge möjligheter för personer med stora behov att få tandvård till en rimlig kostnad. Stödet består av två delar där det ena är ett bidrag som skall användas till förebyggande tandvård och kallas: Särskilt tandvårdsbidrag, STB och riktar sig till personer som p.g.a. sin sjukdom eller funktionsnedsättning riskerar att få en försämrad tandhälsa. Den andra delen riktar sig till personer som har stora tandvårdsbehov p.g.a. långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning. Vilka som har rätt till stödet är fastställt i lag och föreskrifter. Dessa personer kan få tandvård till samma avgifter som i den öppna Hälso- och sjukvården. Fastsittande kronor och broar eller implantat omfattas dock ej av stödet. Rätt till särskilt tandvårdsbidrag, STB, har person som har en sjukdom eller funktionsnedsättning som riskerar att försämra tandhälsan. De sjukdomar och funktionsnedsättningar som omfattas av stödet är enligt förordningen (2008:193) om statligt tandvårdsstöd:

  • Är muntorr p.g.a. långvarig läkemedelsbehandling
  • Är muntorr p.g.a. strålbehandling i öron-,näs-, mun- eller halsregion
  • Har Sjögrens syndrom
  • Har kronisk obstruktiv lungsjukdom och har ordinerats syrgas eller näringsdryck
  • Har cystisk fibros

14 SJÖGRENS JOURNAL 1.2014

  • Har ulcerös kolit
  • Har Crohns sjukdom
  • Har tarmsvikt
  • Har frätskador på tänderna och anorexia nervosa, bulimia nervosa eller gastroesofageal refluxsjukdom
  • Har svårinställd diabetes
  • Genomgår dialysbehandling
  • Är immunsupprimerad p.g.a. läkemedelsbehandling
  • Har genomgått en organtransplantation

STB utgår med 600 kr under en 6 månaders period. Socialstyrelsen har utfärdat föreskrifter. Särskilt utformade läkarintyg kan användas för att intyga att personen har en sådan sjukdom eller en funktionsnedsättning som kan ge rätt till STB. Läkarintyget ska visas för behandlande tandläkare eller tandhygienist som kan avgöra om personen är berättigad till STB. Vid svårbedömda fall kan en förhandsprövning skickas in till Försäkringskassan.

Tandvård till Hälso- och sjukvårdsavgift

För att ha rätt till tandvård till Hälso- och sjukvårdsavgift ska en person ha stora behov av tandvård p.g.a. långvarig sjukdom eller funktionsnedsättning som leder till stora svårigheter att sköta munhygienen eller att genomgå tandvårdsbehandling. De som enligt tandvårdsförordningen (1998:1338) kan ha rätt till tandvård till Hälso- och sjukvårdsavgift är personer som har:

  • En svår psykisk funktionsnedsättning
  • Parkinsons sjukdom
  • Multipel skleros (MS)
  • Cerebral pares
  • Reumatoid arthrit
  • Systemisk lupus erythematosus
  • Sklerodermi
  • Amylotrofisk lateralskleros (ALS)
  • En orofacial funktionsnedsättning
  • Symtom som kvarstår 6 mån. efter det att personen har hjärninfarkt eller hjärnblödning (Stroke)
  • En sällsynt diagnos

Som underlag för att styrka sjukdom eller funktionsnedsättning har Socialstyrelsen tagit fram särskilda läkarintyg.

Läkaren skall i dessa:

  • Styrka sjukdom eller funktionsnedsättningen.
  • Bedöma att personen har en svår till fullständig nedsättning eller begränsning
  • Göra en sammantagen bedömning av personens allvarlighetsgrad av funktionstillståndet.

Läkarintyget skall därefter skickas till den beställarenhet för tandvård i det landsting/region där personen är folkbokförd. Beslut om patienten omfattas av stödet tages av bedömningstandläkaren i resp. landsting/region.

Vincent Henricsson

2014 Att leva med Sjögrens syndrom är inte lätt

Hur är det att leva med Sjögrens syndrom? Svaret är inte helt enkelt, inte ens om man har sjukdomen själv. Om man skulle intervjua 10 olika personer med sjukdomen Sjögrens syndrom, så skulle man förmodligen få 10 varierande svar om hur de tar sig igenom vardagen.

Sjögrens syndrom är som bekant en autoimmun sjukdom som bland annat medför att en persons vita blodkroppar att angriper kroppens fuktproducerande körtlar. Vanliga symtom är kronisk torrhet i ögon, näsa, mun, svalg, hud och slida.

Det är även känt att Sjögrens syndrom ofta åtföljs av neurologiska problem, bland annat brist på koncentration, hjärndimma, artrit, muskelsmärta, kronisk trötthet, magproblem, sura uppstötningar, halsbränna, svårigheter att svälja, pankreatit, återkommande bronkit, lungsjukdomar och perifer neuropati (domningar och stickningar i händer och fötter).

Symptomen kan upptäckas vid varierande ålder och en del uppger att de märker av sjukdomen redan efter tonåren, d.v.s. från 20 årsåldern. Det är inte helt ovanligt att den drabbade börjar fundera på vad som är fel efter upprepade besök hos tandläkaren, ”varför har just jag så många kariesangrepp”?

Andra kan även få torra läppar med återkommade sår och som följd av detta, inte sällan också infektioner.

Ett stort antal rotfyllningar, tandkronor och även proteser är mer eller mindre förekommande på grund av sjukdomen. Ett kroniskt förfall i munregionen är inget att förvånas över. De flesta äldre drabbade som haft sjukdomen i många år, kan inte säga hur många föreläsningar de har fått av sin tandläkare. De har fått veta att de äter mat med för mycket sockerämnen i, att de inte borstat tänderna ordentligt eller att de inte använt tandtråd och tandstickor som man ska. Summan av det hela blir alltså att skulden på bristande munhygien placeras på den sjuke trots att de gjort allt som rekommenderats, eller som någon uttryckte det, ”varje gång jag lämnade tandläkaren var jag i tårar och kände mig helt tom”.

Sjukdomen är som bekant vanligare hos kvinnor än hos män. Endast en av 10 som drabbas av sjukdomen är man. För ensamstående mödrar är det inte lätt.

Barn är som bekant väldigt aktiva och det är inte lätt för en sjuk mor att förklara för sitt eller sina barn att planerade aktiviteter blir beroende helt på hur ”mamma” mår just den aktuella dagen. För andra, i den sjukes närhet, kan det innebära problem med planering av semester, utflykter m.m.

Många kvinnor uppger att de får kämpa för att komma ur sängen, att ha ett heltidsarbete, att sköta hushållet o.s.v. Vid ledig tid vill man egentligen bara ”vila sig”. En följd av detta kan bli att trötthet och smärta kan orsaka att den sjuke blir en fånge i sitt eget hem och tillika inte bidrar socialt i sin omgivning.

Från det att remiss om utredning beslutats fram till fastställd diagnos, kan innebära ett batteri av tester och har ofta varat i flera år. Med anledning av detta kan stress och olidlig väntan medföra att en del får utskrivet antidepressiva läkemedel, av annan läkare än själva utredaren. Detta kan påverka utredningen negativt.

Eftersom gåtan Sjögrens syndrom fortfarande är olöst, har en del sjuka även sökt sig till alternativa mediciner. Man kombinerar helt enkelt skolmedicin med naturläkemedel.

I Sverige är det exempelvis populärt att dagligen inta kapslar av omega 3 och jättenattljusolja och/eller havtorn i kapsel eller i flytande form. En hel del säger sig ha blivit hjälpta av detta.

Eftersom många äldre fått sina tänder lagade med amalgamfyllningar kan man fråga sig hur detta påverkar kroppens immunsystem. Att utsättas för kvicksilver, som är en tungmetall, kan är ju inte vara direkt hälsosamt för immunförsvaret. Många äldre har fortfarande amalgamfyllningar i sina tänder. I en tidningsartikel från USA påstods att en kvinna med amalgamfyllningar visade spår av kvicksilver i sitt blodprov. Huruvida detta kan stämma, i det enskilda fallet, låter vi vara osagt. Dock kan väl sägas att, även om en sådan teori inte just nu går att empiriskt bevisa, så kan det tänkas att utsättas för kvicksilver inte kan vara det mest hälsosamma för en person med nedsatt immunförsvar.

I Sverige infördes från den 1 juni 2009 ett generellt förbud att använda amalgam/kvicksilver inom tandvården för vuxna och ett totalförbud för användning på barn och ungdomar.

Av alla de kontakter som tidningen får, så uppger många att skolmedicinen inte alltid hjälper dem utan att de kombinerar receptutskriva mediciner med naturläkemedel. Det kan vara av olika skäl, men allt sammantaget för att lindra influensaliknande symtom, extrem huvudvärk, ledvärk, stelhet, muskelvärk och kronisk trötthet m.m.

När man nu är inne på naturmediciner, så är det lätt att övergå till den dagliga kosten. I dessa tider talas det mycket om olika typer av fasta för att åstadkomma bästa möjliga välbefinnande. I princip alla fasteteorier rekommenderar dock att man inte skall experimentera med fastemetoder utan att konsultera sin läkare. Vissa saker kan man i alla fall börja med, som att undvika att inta för mycket av drycker med socker i, såsom läsk, juice, fruktdrycker och att undvika alkohol.

Det kan vara så att rätt kost är viktigt för bättre hantering av Sjögrens symtom. Motsatsen har i vart fall inte bevisats. Vetenskaplig forskning visar att vissa livsmedel kan orsaka inflammationer i kroppen. Produkter som ständigt dyker upp vid informationssökning är exempelvis kött, mejeriprodukter, ägg, gluten, mjöl, majs, majsolja, socker, bearbetade livsmedel, mononatriumglutamat (E 621) och grönsaker såsom peppar, vanlig potatis, aubergine, tomater, körsbär, tobak, kaffe och alkohol.

Typiskt säger många, kan man inte äta sådant som är gott? Ja, det är upp till var och en att i förekommande fall samråda med sin läkare och prova sig fram. Autoimmunitet är en sjukdom som gör att kroppen attackerar sig själv utifrån ett överaktivt immunsvar. Inflammation kan vara ett resultat av överaktivitet. Om du undviker livsmedel som orsakar inflammation, kan du kanske bättre hantera dina symptom.

För närvarande finns det inget botemedel mot Sjögrens syndrom. Den klassificeras som en systemisk autoimmun sjukdom, vilket betyder att den påverkar hela kroppen. Symptomen kan komma och gå, röra sig, förbli desamma, försämras eller i vissa fall gå i remission. Det är inte ovanligt att Sjögrens syndrom uppträder tillsammans med andra autoimmuna sjukdomar som lupus, multipel skleros, reumatoid artrit och fibromyalgi. Personer med Sjögrens eller flera autoimmuna sjukdomar lär löpa en risk att utveckla lymfom.

Den som misstänker att han/hon kanske drabbats av Sjögrens syndrom, med eller utan kombination av annan autoimmun sjukdom, måste skaffa sig lite förkunskaper om sjukdomen i fråga, inte minst för att ansvarig utredare/ läkare skall få hjälp i sitt arbete.

Vidare skall man ta reda på de kriterier som ställs för primärt eller sekundärt Sjögrens syndrom (finns nedan i slutet av artikeln). Om man är förberedd kan man ställa relevanta frågor som läkaren är skyldig att svara på.

Känner Ni er osäker, så tag gärna med någon ni känner och har förtroende för vid besöket hos läkaren.Att leva med Sjögrens syndrom är inte lätt, men det finns saker du kan göra för att ta kontroll över din hälsa och må så bra som möjligt.

Var inte rädd för att utforska alternativa terapier såsom exempelvis lämplig massage, kanske akupunktur eller akupressur, delta i ett yogapass, meditera, delta i måttlig motion och äta hälsosam mat, allt i egen takt och tempo.

Glöm inte att spendera mycket tid med människor som får dig att må bra, känna dig älskad och mest av allt var tacksam för vad du kan göra och njuta av varje unikt ögonblick.

/Harry Paulnitz

2014 Sjögrens Journal: AB0-Dieten

I Sjögrens Journal nr. 2/14 hade vi en artikel om paleolitisk kost och om naturliga kosttillskott och ställde oss frågan om detta kunde vara den bästa medicinen för många sjuka. Vi vet att många som har Sjögrens syndrom är väldigt noga med vad de äter och vi ”matas” ofta via media med olika former av dieter som skall vara bra för vårt välbefinnande. Vad skall man tro på egentligen?

Knappt är den sk 5:2 metoden eller Atkins presenterad förrän nästa diet blir aktuell. Något av det senaste som dykt upp är att man skall anpassa sin diet till sin blodgrupp?

Blodgruppsdieten som bygger på AB0 är nog den diet som är mest kontroversiell. Den har utarbetats av Amerikanen Peter D’Adamo. Han är inte läkare utan naturopat. Idéerna publicerades redan 1996 i boken ”Eat Right 4 Your Type” och på svenska 2002 ”Ät rätt för din blodgrupp”. D’Adamo har blivit hårt kritiserad av många läkare som inte tror på hans idéer, bl.a. i tidskriften Medicin och samhälle. De går t.o.m. så långt att de säger: ”Boken om blodgruppsdieten är hos vissa bokhandlare placerad bland faktaböcker om kost och nutrition. Den borde stå på en hylla för pseudovetenskap och kvacksalveri.” Ändå är det många som tror på hans idéer. Man kan dra slutsatsen att en stor del av kritiken mot D’Adamo grundar sig på att han så specifikt talar om vad man skall äta beroende på vilken blodgrupp man tillhör.

Tanken med denna artikel är inte att bevisa varken det ena eller andra, utan lämna allt till läsarens bedömning. Den som är intresserad av vilken mat som rekommenderas i AB0 dieten, kan gå in på internet och söka på – blodgruppsdiet. Det finns ganska mycket att läsa om i ämnet.

Peter D’Adamo påstår att, inte bara mår man bättre med hans diet, utan man tappar minst 10 % av sin kroppsvikt under den första 12 veckors perioden av dieten. D’Adamo hävdar att en grupp proteiner (lektiner) kan samverka eller sammanbindas med vissa kolhydratstrukturer som är oförenliga med vissa blodgrupper. Slutsatsen enligt D’Adamo är att mänskligheten därför kan delas in i 4 grupper som var och en bör följa hans kostråd för respektive blodgrupp.

Blodgrupp 0 kallar författaren för jägaren och säger att det är den äldsta blodgruppen. Jägaren förväntas vara muskulös och bör äta en köttrik diet.

Blodgrupp A benämner författaren som jordbrukaren och denna blodgrupp säger han att den uppstod då människan blev mer eller mindre bofast och började odla grödor. Därför bör dessa äta mer grödor och grönsaker och mindre kött.

Blodgrupp B kallar han för nomaden och de anses ha ett ganska flexibelt matsmältningssystem.

Blodgrupp AB benämner han som gåtan och den anses vara den senaste blodgruppen. Denna blodgrupp skall enligt D’Adamo vara ett mellanting mellan jordbrukaren och nomaden.

De vanligaste blodgrupperna i Sverige är A, ca 37% och 0, ca 32%. Den ovanligaste gruppen är AB med ca 5 %. Det har ofta diskuterats bland de lärde om hur gammal blodgruppen AB egentligen är. En uppgift är att blodgruppen rapporterats i skelettdelar som är cirka 1.600–2.000 år gamla. Själv gick jag in på internet och såg vilken diet jag skulle äta och den tilltalade mig inte alls! Jag får nog säga att jag är lite skeptisk till dieten, eftersom den inte är vetenskapligt och/eller medicinskt underbyggd. Dock är det inte fel att själv prova sig fram och undvika det man mår dåligt av, samt att kanske äta lite mindre om det finns möjlighet till det.

Slutligen, lite kuriosa.

En immunbiologisk studie på primater ”Ett bidrag till utvecklingen av blodgrupper och serum” från 1968 utförd av Jakob Schmitt 1968, Basel och New York, hade följande resultat:

  • 28 separata studier på chimpanser visade att de flesta hade blodgrupp A och minimalt blodgrupp 0, men aldrig blodgrupp B.
  • 8 separata studier på gorillor visade att dessa dominerades av blodgrupp B och minimalt av blodgrupp 0, men aldrig blodgrupp A.
  • Slutligen förekom aldrig blodgrupp AB i någon av människoaporna.

Slutsatsen får var och en själv dra.

Text: Harry Paulnit