Överläkare, docent Rolf Manthorpe,
Läkarna och forskarna vet tyvärr inte så mycket om orsaken till trötthet, vilket kan vara förklaringen till att man inte tar upp ämnet så ingående på universiteten.
Många patienter tycker inte om att gå till doktorn och klaga över trötthet som huvudsymtom. Detta kan vara en av anledningarna till att många patienter med Sjögren syndrom missförstås, då man under konsultationen kommer att fokusera på helt andra symtom och fynd. Endast ett fåtal läkare är medvetna om att huvudsymtomen vid primärt Sjögrens syndrom är svår, ja, närmast förlamande trötthet. Därefter kommer klagomål om torra ögon och torr mun efterföljt av finger- och handledsvärk. På grund av detta är det lätt att förstå att det endast är fåtalet patienter, som blir undersökta för Sjögrens syndrom om de framtonar trötthet som huvudklagomål. Läkarna koncentrerar sig på de två näst vanligaste orsakerna, nämligen kronisk blodbrist eller myxödem (d.v.s underfunktion av sköldkörteln). Dessa två sjukdomar är mycket lätta att diagnostisera och behandlingen är vanligtvis enkel. Gemensamt för direkt behandling av kronisk blodbrist och myxödem är att tröttheten avtar så mycket, att patienten känner sig fullt frisk.
Vi får inte glömma bort att det finns andra sjukdomar också med svår trötthet som besvärande symtom, men vid de flesta övriga sjukdomar finns andra symtom, som är mycket mer uttalade, och som oftast är så karaktäristiska att de lätt leder fram till rätt diagnos.
Undersökningar vad gäller kroppens uppbyggnad av cellmembran har visat att patienter med Sjögrens syndrom oftast har en något annorlunda sammansättning än vad som är normalt. Undersökningarna har visat att man har för lite fettsyra som kallas dihommogammalinolensyra. Vid ökat intag av denna fettsyra kommer cellmembranet så småningom att normaliseras och detta medför bl.a. att till exempel de röda blodkropparna kommer lättare igenom de små kapillärerna i olika vävnader. Fettsyran dihommogammalinolensyra bildas i kroppen från gammalinolensyran som finns koncentrerad i modersmjölk och i växten Jättenattljus.
Olika företag, speciellt EFAMOL, har i flera år tillverkat kapslar från plantan där huvudsyftet varit att inta ett betydande antal av dessa kapslar för att öka halten av gammalinolensyra som därpå omvandlas till dihomogammalinolensyra – den fria fettsyra, som man saknar vid primärt Sjögrens syndrom. Preparatet säljs vanligtvis under namnet Preglandin.
Företaget EFAMOL har nu lyckats att göra en emulsion med ökat innehåll av gammalinolensyra och då blir det möjligt att med hjälp av relativt liten mängd mixtur inta stora mängder gammalinolensyra. Detta kan förhoppningsvis leda till ökat upptag av dihommogammalinolensyra som speciellt patienter med Sjögrens syndrom har behov av. Om det är enbart är en annan cellmembransammansättning, som gör så att att tröttheten avtar efter intag av denna mixtur är oklart, men det är bl.a. det vi vill undersöka på Sjögren syndrom centret, Universitetssjukhuset MAS under kommande år.