Anestesi vid operationer av patienter med Sjögrens syndrom.
På grund av att jag har hört flera SS-are beklaga sig över svåra biverkningar efter operation och min egen oro för hur jag ska kunna klara av den proceduren, har jag översatt ett kapitel i The New Sjogrens Syndrome Handbook. Min tanke är att alla i patientföreningen ska kunna få del av detta dokument som kan vara till nytta både för läkare och patient i samband med nedsövning och bedövning inför kirurgiska ingrepp.
Medicinska termer är inte alltid lätta för en amatör att översätta, men enligt en läkare i anestesi ska texten vara OK för ändamålet. Ett varmt tack till Dr Bertil Holtz på Ystads lasarett som tillsammans med en kollega varit mig behjälplig med sina fackkunskaper i anestesi.
Kunskap om Sjögrens syndrom kan underlätta för anestesiläkare att planera en lämplig allmän anestesi och undvika obehag och komplikationer för patienten. De vanligaste problemen efter operation relaterade till Sjögrens syndrom är brännande ögon (uttorkning av hornhinnan, skavsår) och halsont.
Till anestesiläkare vid operation av patienter med Sjögrens syndrom
Anestesiplan för patienter som lider av Sjögrens syndrom bör inkludera följande:
- Gällande riktlinjer för preoperativ fasta kan följas. Låt patienten regelbundet fukta munnen fram till operationsstart (saliv saknas helt)
- Använd ej uttorkande medel som atropi eller glycopyrrolate.
- Koppla luftfuktare till andningssystemet. Koldioxidabsorbern tar upp fukten och narkosgaserna är torra.
- Tillför ögondroppar varje halvtimme för att förebygga att hornhinnan torkar ut eller drabbas av skavsår. Häfta ihop ögonlocken och undvik tryck på dem. Narkosen i sig minskar tårproduktionen utöver effekten av grundsjukdomen.
- Smörj in endotrachealtuben (ETT) eller larynxmasken (LMA) väl. Med LMA undviker man irritation i trachea. I torra luftvägar bildas lättare sega slemproppar.
- Var uppmärksam på karies i tänderna samt tunna munslemhinnor.
- Utför laryngoscopin och nedsättningen av ETT eller LMA med stor försiktighet.
- Ledgångsreumatism vid Sjögrens syndrom kan påverka halsryggraden och göra den ömtålig. Käklederna och kannbrosken i struphuvudet kan vara påverkade av den reumatiska processen och göra intubationen svår.
- Fortsätt behandlingen med kortikosteroider enligt ordination, v.b. kompletterat med intravenös tillförsel under operationen.
- Operationsrummet bör hållas varmare än vanligt eftersom en del patienter med Sjögrens syndrom har en ökad risk att drabbas av attacker av Raynauds fenomen på grund av kyla.
- Tänk på att SS-patienter kan ha en något nedsatt njurfunktion vilket kan kräva dosjustering av läkemedel.
- Använd befuktad syrgas i uppvakningsrummet och undvik smärtstillande läkemedel som Petidin som har en vagolytisk, uttorkande effekt på munslemhinnorna. Låt patienten få suga på isbitar så fort som möjligt och det bör finnas en luftfuktare i närheten av sängen.
Överväg med hänsyn till det operativa ingreppets art möjligheten av lokal eller regional anestesi.
I samband med det preoperativa samtalet bör patienten försäkras om att anestesiologen är förtrogen med innebörden av Sjögrens syndrom och kommer att följa ovannämnda råd och anvisningar för att åstadkomma en så behaglig, trygg och komplikationsfri anestesi som möjligt.
Suzanne Ahrnborg Swenson, Ystad medlem i Riksföreningen Sjögrens Syndrom member of Sjögrens Syndrome Foundation, USA medlem i mailnätverket ”Sjöstjärnan”